Er worden jaarlijks maar liefst 400.000 cosmetische ingrepen uitgevoerd in Nederland. Volgens schattingen vanuit de cosmetische branche stijgt dit aantal jaarlijks met zo’n 10%. Een toename die vooral te danken is aan de demografische doelgroep van jonge vrouwen. In ruim 60% van de ingrepen gaat het om een behandeling met botox en in 35% van de ingrepen gaat het om een behandeling met injectables.
Popularisering leidt tot meer klachten.
Door de populariteit van deze cosmetische behandelingen en het feit dat elke basisarts botox of fillers mag inspuiten, is er eveneens een sterke groei in het aantal plekken waar cosmetische handelingen uitgevoerd worden. Dit is een doorn in het oog van vele plastisch chirurgen. Vooral omdat zij meer en meer te maken krijgen met klachten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maatregelen genomen en de controle op de implementatie en naleving van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg geïntensiveerd.
Aanscherping van kwaliteitseisen.
Hoewel de Wkkgz voor de cosmetische zorg reeds enige jaren van kracht is, is er in de branche nog steeds veel onwetendheid.
Behandelingen die bijvoorbeeld ook onder de Wkkgz vallen zijn: tatoeage verwijdering, laserbehandelingen, permanente make-up, het injecteren van botox en fillers en chemische peelings. Eind 2019 heeft het Zorginstituut Nederland (ZIN) de kwaliteitseisen voor cosmetische zorg verder aangescherpt. ZIN heeft een kwaliteitskader opgesteld met daarin een programma van eisen voor 3 type behandelingen; licht, middelzwaar en complex.
- Laag complexe cosmetische zorg zijn kortdurende ingrepen waarbij geen anesthesie nodig is. Lokale verdoving kan wel. De medische risico’s zijn laag.
- Midden complexe cosmetische zorg verschillen van de laag complexe ingrepen vanwege het iets hogere medische risico. Ooglidcorrecties en littekencorrecties behoren hier bijvoorbeeld toe.
- Hoog complexe cosmetische zorg gaat om ingrijpende operaties waarbij (lokale) anesthesie nodig is. Borst- en buikwandcorrecties behoren hiertoe.
Implementatie vereist per juli 2021.
Dankzij het kwaliteitskader wordt duidelijk wie onder welke omstandigheden bepaalde cosmetische operaties mag uitvoeren. Het kwaliteitskader cosmetische zorg dient per juli 2021 geïmplementeerd te zijn. Dus, werk aan de winkel voor cosmetische zorgprofessionals die hun vak volgens de geldende kwaliteitsnormen willen uitvoeren.
Hulp bij implementatie.
Bpo-axsys is een ervaren partner in de zorg als het gaat om borging van kwaliteit en patiëntveiligheid. Onze experts hebben vele kwaliteitssystemen geïmplementeerd. Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan met Anouk Goyens, adviseur zorg!
Klik hier om de inhoud van het Kwaliteitskader Cosmetische Zorg te bekijken.